Bitki wolowe z szybkowaru

Lub że być nieco smaczniejszego w polskim domu, niż świeży, jednocześnie soczysty i chrupiący kotlet schabowy usmażony na wygrana i cieniutko potłuczony? Aby schabowy był idealną strukturę, pragnie być dobrze roztłuczony - na tyle, by mięso stało się delikatne, a po przysmażeniu kruche, i tymczasem nie tak szybko, by kotlet nie był zbyt długi, inaczej straci na soczystości. Także w sukcesu bitek wołowych potrzebujemy pokroić mięso w normalnej grubości plasterki, a potem tłuc je tłuczkiem do ciała, by uzyskało dobrą grubość i strukturę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w smaku z miękkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do ciała, którym będziemy potrafili samodzielnie sprawdzić jakość ubijanych kotletów. Jednak przy ogromniejszej kwot kotletów, na dowód dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, lub jak wykorzystujemy do nich ciało nieco niższej jakości, na dowód karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie również wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w domach żywienia zbiorowego, lub na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością rodzi się tłuczenie kotletów ręcznie, ponieważ można szybko opaść z sił, ponadto tłuczek do mięsa jako danie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na właśnie takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Dlatego też, jeśli chcemy rozbijać mięso na kotlety często, w licznej liczb, czy z zdrowego mięsa, oszczędźmy sobie mocy i zainwestujmy w specjalistyczne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest zwykle łatwa w obsłudze - wystarczy wprowadzić do niej kawałek mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, a pozostałym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na całej grubości mięsa. Jeśli zależy nam, by wszystkie swoje steki były rozbite równomiernie, szybko i szybko, to nie jest pozytywniejszego rozwiązania, kiedy właśnie kotleciarka do celu domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie istnieje wówczas taki trudny nakład - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem dobrym w obsłudze, w mieszkaniu w czystości, również nie przesadnie kosztownym, kiedy mogłoby się zdawać.