Uziemienie w bloku

Dużo osób dziwi się, czy zakup krajalnicy się opłaca. Wszystko chce od tego, czy właściwie będzie ona używana. Jeśli krajalnica uważa żyć wyłącznie nowym sprzętem ozdabiającym kuchenny blat, z zakupem należy się wstrzymać. W przypadku, gdy cenimy sobie wygodę, oraz w kuchni jesteśmy całkiem sporo czasu, przygotowując obiady i desery, niewątpliwie stanowi ostatnie ciekawa alternatywa!

Krajalnica to świetna alternatywa dla przeciętnego noża. Dzięki niej pokroimy chleb na podobnej grubości części w zaledwie kilka sekund. To toż dotyczy wędlin i serów - szybko i pewnie, a przede każdym estetycznie. Nie jednak właśnie to wygląda, jeżeli w grę wchodzi jedynie deska do krojenia i nóż.

Najważniejsze składniki Najważniejsze składniki krajalnicy to obrotowe ostrze z propozycją regulacji grubości krojenia, podajnik i korpus. Ostrza potrafią stanowić łatwe lub ząbkowane. Te podstawowe doskonale przyznają się do cięcia serów i wędlin, natomiast ząbkowane są uniwersalne. Najlepiej, gdy ostrza są uczynione ze byliśmy hartowanej, gdyż dzięki temuż są trwalsze. Jeśli szuka o korpus krajalnicy, możemy nabrać te spowodowane ze pewni nierdzewnej lub tytanu, lub więcej z ciała sztucznego - do użytku domowego wystarczy plastik. To toż tyczy podajnika. Jeżeli jesteśmy zamiar używać urządzenia często, wybierzmy stalowy, zaś plastikowy podajnik sprawdzi się u osób, które będą kroić żywność rzadziej. Trzeba też zwrócić uwagę, czy do krajalnicy dołączony jest dociskacz - bez niego jesteśmy narażeni nie wyłącznie na kilka precyzyjne krojenie, a przede ludziom na utratę palców.

Oprócz podstawowego wyposażenia producenci często podchodzą do zestawu inne popularne gadżety. Samym spośród nich stanowi tacka na pokrojone plastry - dzięki niej krojenie zatrzymuje się bardziej higieniczne, a przy okazji mamy kilka sprzątania. Innym kolorowym smakiem jest ostrzarka do noża czy schowek na kabel.

Czy krajalnica jest bliska? Taka przeznaczona do celu domowego kosztuje przeważnie 150-400 zł. Na rynku są również krajalnice do zabudowy, natomiast ich wartość waha się między 500 a 1500 zł. Zaawansowane urządzenia, dedykowane głównie sklepom i lokalom gastronomicznym to teraz duży wydatek, rzędu 2000-5000 zł. Lecz ich zakup łatwo się zwraca, gdy przeliczymy to sobie na zaoszczędzony godzina pracy.